CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

11 Μαρ 2008

Κριτικές...

Γράφτηκε από τον Demitri Kremelian

Το Prison Break είναι μία εξαιρετικά φροντισμένη σειρά, που έκανε επιτυχία στην Αμερική και έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς στη χώρα μας. Τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν έγιναν στο Joliet Correctional Center, ένα πρώην σωφρονιστικό ίδρυμα που έκλεισε τις πύλες του το 2004.

Ο Michael Scofield (Wentworth Miller), ένας πολιτικός μηχανικός με εξασφαλισμένη θέση στη κοινωνία, θυσιάζει τα πάντα για να βοηθήσει τον αδερφό του να αποδράσει από την φυλακή, στην οποία πρόκειται να εκτελεστεί για την δολοφονία του αδερφού της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Για να το επιτύχει αυτό, κρύβει τα σχέδια της φυλακής σε ένα τατουάζ πάνω στο σώμα του και διαπράτει μία ένοπλη ληστεία προκειμένου να συλληφθεί και να εγκλειστεί στην ίδια φυλακή με τον αδερφό του.

Η κεντρική ιδέα, είναι ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά πρωτότυπη και σε αυτή σίγουρα οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της σειράς. Ο χαρακτήρας του Scofield, έξοχα παιγμένος από το βλέμμα του Wentworth Miller είναι μια οργανωτική ιδιοφυία. Σαν άλλος MacGyver χρησιμοποιεί το μυαλό του ως το μεγαλύτερο όπλο και εφευρίσκοντας συνεχώς λύσεις στα αναπάντεχα προβλήματα που παρουσιάζονται, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον στόχο της απόδρασης. Παράλληλα, βρίσκει το χρόνο να ξεδιπλώσει το αλτρουιστικό κομμάτι του χαρακτήρα του, κερδίζοντας συμπάθειες εντός κι εκτός των κελιών.

Παρότι όμως η κεντρική ιδέα είναι δυνατή και δεν λείπουν τα έξυπνα ευρήματα στο σενάριο, υπάρχουν αρκετά σημεία που η υπόθεση χωλαίνει ή δημιουργούνται ανεξήγητες ανακολουθίες. Δημιουργούνται αγωνιώδεις καταστάσεις, σε τέτοιο βαθμό απέλπιδες για τους πρωταγωνιστές, που η λύση έρχεται αναγκαστικά με τη μορφή ενός από μηχανής θεού.

Επιπλέον όταν η δράση μεταφέρεται έξω από τις φυλακές, τα κλισέ πληθαίνουν και τα πάντα καταλήγουν στην αναμέτρηση ανάμεσα σε μερικές καρικατούρες χαρακτήρων που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν μια θεωρία συνωμοσίας και στους μυστικούς πράκτορες που προσπαθούν απεγνωσμένα να τους εξουδετερώσουν.

Σε αντιστάθμισμα αυτής της σχηματικής καταδίωξης, οι χαρακτήρες μέσα στη φυλακή είναι πιο προσεγμένοι και η σκιογράφησή τους ενδιαφέρουσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσωπικότητα του καθενός αντανακλάται στο όνομα ή στο παρατσούκλι του.

Η σειρά είναι εθιστική, οι ηθοποιοί κατάλληλοι, οι καταστάσεις στα περισσότερα επεισόδια απρόβλεπτες και οι ανατροπές των καταστάσεων μέρος της καθημερινότητας μέσα στις φυλακές του Fox River.

Εντύπωση μου έκανε το πως οι δημιουργοί αποφεύγουν τεχνιέντως να καταθέσουν συγκεκριμένη γνώμη πάνω στη θανατική ποινή, παρότι η πλοκή πραγματεύεται μία τέτοια κατάσταση. Γενικά στα ζητήματα ηθικής τριβής τηρούν μία ουδέτερη στάση, θέλοντας προφανώς να κρατήσουν ικανοποιημένο το σύνολο της κοινής γνώμης.

Η σειρά είναι εθιστική, οι ηθοποιοί εξαιρετικοί, οι καταστάσεις στα περισσότερα επεισόδια απρόβλεπτες και οι ανατροπές των καταστάσεων μέρος της καθημερινότητας στις φυλακές του Fox River. Τελικά η ζωή μέσα στις φυλακές παρουσιάζεται κάτι παραπάνω από συναρπαστική.

Σημείωση: Εάν θέλετε μπορείτε να δημοσιεύσετε και τη δική σας κριτική για τη σειρά στέλνοντας την στο pb.cyfans@yahoo.gr